I DAG


Solid Gospel består i dag av cirka 25 sångare samt 5 kompmusiker och leds av Malin Abrahamsson. Kören har en hög musikalisk kompetens med erfarna sångare från olika musikaliska sammanhang. Kören har en blandad repertoar med modern gospel, men även inslag av traditionell gospel. Kören kan även i perioder arbeta med helt annat material, exempelvis i samarbete med olika artister. Solid gör egna konserter, medverkar i Gudstjänster, på konferenser, på företagsspelningar med mera.              

 

Solid Gospel är en kör som står på kristen grund, men är inte knuten till någon speciell församling eftersom medlemmarna kommer från många olika samfund. Medlemmarna delar en vision om att bli använda av Gud för att också nå en publik utanför kyrkan och har formulerat som sin främsta uppgift "att lova Gud och vara ett vittnesbörd om Jesus Kristus genom att sjunga gospel tillsammans". Genom åren har Solid haft olika typer av samarbete med Barn i Nöd, Räddningsmissionen mfl.
HISTORIA


Solid Gospel startade hösten 1990 på initiativ av studenter vid musikhögskolan i Göteborg. Körens musikaliske ledare var fram till hösten 1999 Lars Brandström som bland annat var ledare för Choralerna. Choralerna är den grupp, som på 70-talet kom att betyda mest för gospelns inträde och spridning i Sverige.


Samtliga låtar på körens tre skivor har skrivits av körens kompositörer, som t.ex. Dan Alkenäs, Ulf Nomark, Sara Mjönes och Ida Sandlund. På konserterna har kören eftersträvat en känsla av fest, glädje, färg och rörelse.


1994 släppte kören sin första skiva, "In His hands". Skivan fick ett bra mottagande, inte minst bland körledare och körsångare i hela Norden. Under denna period gjorde kören turnéer med bland annat Carola, Frank Ådahl, Georgie Fame, Jessy Dixon & Chicago Community Gospel Choir samt Per-Erik Hallin.


1996 gjorde kören en turné till Finland, Ryssland och Tjeckien, där huvudmålet var Gomel i Ryssland. Turnén gjordes i samarbete med "Hoppets Stjärna" och kören besökte och sjöng för barn och ungdomar på olika barnhem i området. Kören berördes djupt av det som mötte dem i form av föräldralösa, och cancersjuka barn, samt de ödelagda byarna kring Tjernobyl-området.


Hösten 1996 släpptes körens andra skiva, "Freedom", även denna gång bestående av originalmaterial. Skivan lanserades i samband med Connection-festivalen i Scandinavium. Kören experimentera med att plocka in andra musikaliska influenser, eget sound. En av låtarna på skivan, "Everything Changed", remixades av producenten/artisten Magnum Coltrane Price.1998 inledde kören ett samarbete med hjälporganisationen "Barn i nöd - Insamlingsstiftelsen Svensk Internationell Barnhjälp". Tillsammans arbetade man fram ett sceniskt projekt som heter "Filia", som gick för fulla hus i Annedalskyrkan under hösten 1998, och också sattes upp igen våren 1999. Solid Gospels egna sånger blandades med sånger i skilda musikstilar och koreografi och ljus kompletterade helhetsupplevelsen. Thomas Tegnér, TV producent på TV-huset i Jönköping står stod för en stor del av regi och koreografi.


Hösten 1999 inleddes arbetet med den tredje skivan, och i februari år 2000 spelades "Thirst" in på ett fullsatt Nefertiti i Göteborg. "Thirst" är körens första liveskiva och kören förenar på skivan traditionell gospel med drum' bass-, house-, latin- och dixielandinfluenser. Skivan släpptes i Frankrike och tyskland i juni 2001.


I oktober månad år 2000 gjorde Solid Gospel en miniturné till Herne, Tyskland, via Ängelholm och Köpenhamn. Turnéarrangören Johnny Jaworski, som bl.a. arrangerade flera av Choralernas turnéer i Europa, tog sig an Solid Gospel, som nu för första gången turnerade i Tyskland.


År 2000 var det 10 år sedan Solid Gospel startades på musikhögskolan i Göteborg, och detta firade kören genom att göra en jubileumskonsert i Betlehemskyrkan lördagen den 20 januari. Tidigare körmedlemmar bjöds in till att delta i en "mass choir" med både nya och tidigare medlemmar. Under ledning av Lars Brandström och Pernilla Sandahl framfördes en kavalkad av Solidfavoriter. Konserten gjordes till förmån för Barn i Nöds arbete.


Fr o m 2001 blev Solid Gospel alltmer anlitade av profana arrangörer. Kören deltog bakom artister som Carola, Ace of Base och Cyndee Peters i Bingolotto, fick spelning på restaurang Nivå på Avenyn och anlitades för en rad julkonserter, bland annat för SEB tillsammans med Lisa Nilsson och Peter Jöback. Trenden fortsatte påföljande år, då kören deltog i nya SEB-julkonserter, på Räddningsmissionens julkonsert tillsammans med bl a Andrae Crouch och som kör åt Carola och Peter Jöback i deras julkonserter.


Sommaren 2002 gjorde Solid Gospel en uppskattad turne´ till Tyskland/Frankrike i slutet av juni. Kören hade bl a konserter och workshops i kyrkor, på ett fängelse, i en skivaffär.Hösten 2002 inledde Solid Gospel ett samarbete med gospellegenden Andrae Crouch och under 2003 genomfördes inspelningen och produktionen av en gemensam skiva och turne´ på femton platser i Sverige (inkl. Olso i Norge). På skivan, som fick namnet "Gospel Around The World", medverkade musiker och artister som Billy Preston, Alex Acuna, Bill Maxwell, Bill Scnee, Toni Maiden, Tata Vega och Helen Baylor. Bill Maxwell, som också producerat Andrae Crouch, stod som producent tillsammans med Peter Sandwall och Andrae Crouch. Arrangör och executive producent: Magnus Erikson (MEP)I maj 2005 fick Solid Gospel dubbelt besök – ett från USA och ett från Trollhättan.

Från Vallejo i Kalifornien kommer Eugene Cole, sångare, låtskrivare och producent som med stor framgång släppt två egna skivor och bivit en etablerad gospelartist i USA.

Från Trollhättan kommer Unity Community Choir, en gospelkör som under Malin Abrahamssons ledning tidigare jobbat med Eugene Cole.

Tillsammans genomförde de båda körerna och Eugene två konserter, i Trollhättan den 14 maj och på Trädgår'n i Göteborg den 15 maj. Två otroligt givande, roliga och innerliga kvällar som med Eugenes smittande entusiasm och gudomliga röst gav både kör och åhörare en häftig upplevelse.Sammantaget har Solid Gospels gjort runt 330 spelningar framför allt i Sverige och ett stort antal TV-framträdanden (bl.a. Bingolotto, Musikjägarna, Sjung för Guds skull och Hela Världen Sjunger). Kören har arbetat tillsammans med artister som Andrae Crouch, Georgie Fame, Jessy Dixon & Chicago Community Gospel Choir, Carola, Frank Ådahl, Per-Erik Hallin, Lisa Nilsson, Peter Jöback, Sofia Källgren och Triple & Touch. Kören har även medverkat på skivor med bl.a Ace of Base, Black-Ingvars, Dede, Roland Utbult och Märta Svensson.

 

MEDLEMMAR


Sopraner

Anna-Maria Nordström

Emelie Albertsson

Karianne Arvidsson

Jennifer Götvall

Matilda Jacobsson

Miriam Werlinder

Sara Nord

Annakarin Thelin

Lisa Sipari

Sofia Myrén


Altar

Ariane Karpenman

Eleonora Udin

Emanuelle Brandström

Ina Backendal

Lisa Mueller

Lisa Svalander

Maria Helmrot

Stina Hillberg

Åsa Eriksson

Åse Hjelm


Tenorer

Emil Pettersson

Carl-Johan Rundqvist

Joel Börjesson

Niclas Nilsson

Olov Stenlund

Sebastian Aronsson

Stefan RundqvistMusikalisk ledare

Malin Abrahamsson

  

Piano

Markus Zovic

Orgel

Magnus Enorsson

Gitarr

Magnus Sjöqvist

Elbas

Johan Thelin

Trummor

Johan Westerlund